Anne Juul Wallin

Akupunktør, Psykoterapeut MPF, Master i NLP & Hypnose og Jordemoder

Akupunktur til gravide

Akupunktur til gravide ved erfaren og veluddannet jordemoder og akupunktør.

Akupunktur til gravide er yderst effektiv til langt de fleste graviditetsgener, fx. bækkenløsning og kvalme, samt som forberedelse og modning til fødslen. Vælg altid en fuldt uddannet akupunktør, som også er jordemoder, når du skal have akupunktur i din graviditet.

Graviditetsgener

Akupunktur til gravide hjælper rigtig godt på næsten alle graviditetsgener. Det være sig kvalme, opkast, ekstrem træthed, ødemer i ansigt, hænder, fødder og ben, truende for tidlig fødsel, manglende tilvækst hos fostret, halsbrand, bækkenløsning, bækkensmerter, iskiassmerter m.m..
Det er forskelligt, hvor mange behandlinger der skal til, men stort set alle oplever en bedring allerede efter første eller anden gang.

Vending

Endvidere kan akupunktur med varmeterapi (moxa) bruges til at vende foster fra en underkropstilling til en hovedstilling. Der kan startes med denne behandling fra fulde 34. graviditetsuge og helt frem til terminen. Der behandles en gang om ugen og stoppes, når det er konstateret, at fosteret har vendt sig. Den gravide får udleveret nogle moxaruller og skal behandle sig selv derhjemme i mellem behandlingerne. Læs mere om varmeterapi og moxa

Modning til fødsel – hurtigere fødsel

Flere undersøgelser viser, at akupunktur brugt som modning til fødsel nedsætter fødselstiden (med mellem 2 – 3 timer, lig med en hurtigere fødsel) sammenholdt med kvinder, der ikke får akupunktur. (Kubista E, Kucera H – 1974, Zeisler et al – 1998).

Modningsnåle sættes efter fulde 37. graviditetsuge. Der sættes nåle en gang om ugen frem til terminsdagen. Disse nåle modner livmoderen og fødselsvejen. Hermed bliver disse mere klar til fødslen og veerne bliver mere effektive. Stort set alle, som vælger denne behandling, oplever, at den nedsætter den aktive fødselstid væsentligt. De får altså en hurtigere fødsel. Erfaringen her i klinikken med modning til fødsel behandlingen er en gennemsnitlig udvidningsfase på 6-8 timer for førstegangsfødende. Du kan også læse nogle af de anbefalinger, andre har givet omkring dette.

Igangsættelse

Efter terminsdatoen kan der sættes igangsættelsesnåle. Disse nåle skubber til kroppens egne processer, så fødslen går i gang. Der kan sættes nåle hver 3.-4. dag frem til fødslen. Det er meget individuelt, hvor mange gange, der skal til, før man føder. Nogle ender alligevel med den medicinske igangsættelse på fødestedet, men vil oftest, som resultat af akupunktur behandlingen, være nemmere at sætte i gang. Langt de fleste føder inden igangsættelses datoen.

Akupunktur til gravide kan derfor være en rigtig god ide til langt de fleste gravide. Akupunkturbehandlingen kan endvidere suppleres med en jordemoderundersøgelse til vurdering af den enkeltes udgangspunkt. Det anbefales, at bruge en fuldt uddannet, autoriseret og RAB-godkendt akupunktør (læs mere om RAB-godkendelsen hos Styrelsen for Patientsikkerhed), som også er jordemoder til at give akupunktur til gravide, så der tages fuld hensyn til graviditeten og den enkelte.